Description_header

An architectural icon of Los Angeles, the renovation of Griffith Observatory was a major feat of structural engineering. Historic preservation requirements made it necessary to construct all new spaces underground. Our design included adding new subterranean exhibit and support spaces, totaling 25,000 square feet, to the existing building by extending and deepening the existing partial basement.This process required underpinning existing walls and columns, excavating new spaces under the main floor, and constructing new columns and foundations at the required depth. Other modifications included adding new stairs and elevators within the existing building, adding a new hillside mechanical plant, and modifying the existing planetarium floor.

Details_header

Market Sector
Civic
Location
Los Angeles, CA
Completion Date
2006
Cost
$60 Million
Size
40,000 SF


Awards

  • 2008 Award of Merit, SEAOC Annual Convention
  • 2007 Los Angeles Conservancy Preservation Award
  • 2007 California Preservation Foundation Trustees Award for Excellence
  • 2007 California Preservation Foundation Design Award for Preservation
  • 2007 California Preservation Foundation Design Award for Rehabilitation
  • 2007 Macerich Grand Prize Award, Los Angeles Architecture Awards
  • 2007 Gold Award, Reconstruction Awards